SOALAN TENTANG CERMIN MATA HITAM

  • Reading time:7 mins read
CERMIN MATA HITAM

Sekiranya matahari tidak menggangguku, adakah saya masih perlu memakai cermin mata hitam?

Ya. Matahari telah merosakkan sinar UV yang boleh menyebabkan fotokeratitis, pingueculae dan kerosakan retina kekal.

Apa sebenarnya sinaran UV?

Sinar Ultraviolet (UV) terletak di luar bahagian violet spektrum cahaya yang kelihatan; cahaya matahari adalah sumber utama.

Lampu UV dipecah menjadi tiga jenis: UVA, UVB dan UVC.

  • UVA mempunyai panjang gelombang yang lebih panjang dan melepasi kaca dengan mudah; pakar tidak bersetuju sama ada UVA merosakkan mata.
  • Sinaran UVB adalah yang paling berbahaya, membuat kaca mata hitam dan pelindung matahari mesti ada; mereka tidak melalui kaca.
  • Sinar UVC tidak sampai ke Bumi kerana atmosfernya menghalangnya.

Bilakah sinaran UV mempengaruhi mata saya?

Sinar matahari paling kuat antara pukul 10 pagi dan 2 petang, tetapi itu bukan satu-satunya sinaran UV yang boleh menjejaskan mata anda.

Selain itu, kebanyakan orang berfikir bahawa mereka hanya berisiko apabila mereka berada di luar pada hari yang cerah, tetapi cahaya UV boleh melewati awan, jadi tidak mengapa jika langit mendung.

Silau dan pantulan boleh memberi anda masalah, jadi cermin mata hitam anda siap jika anda berada di sekitar salji, air atau pasir, atau jika anda memandu (kaca depan adalah sumber silau besar).

Sunlamps, katil penyamakan, ubat photosensitizing, ketinggian tinggi dan jarak ke khatulistiwa juga memberi anda risiko yang lebih besar.

Bolehkah masalah perubatan tertentu meningkatkan risiko saya untuk kerosakan akibat sinaran UV?

Ya. Orang-orang dengan katarak (dan mereka yang mengalami pembedahan katarak), degenerasi makula atau dystrophies retina perlu berhati-hati. Baca lebih lanjut mengenai keadaan ini di bahagian Masalah Mata dan Penyakit kami.

Apakah pilihan saya untuk mengelakkan kerosakan UV pada mata saya?

Anda mesti memakai cermin mata hitam untuk mengelakkan kerosakan pada mata anda. Walaupun beberapa kanta lekap memberikan perlindungan UV, mereka tidak melindungi seluruh mata anda, jadi anda masih memerlukan cermin mata hitam.

Cari cermin mata hitam yang melindungi anda dari 99 hingga 100 peratus cahaya UVA dan UVB. Ini termasuk yang dilabelkan sebagai “UV 400, ” yang menghalang semua sinaran cahaya dengan panjang gelombang sehingga 400 nanometer. (Ini merangkumi semua sinaran UVA dan UVB.)

Juga, anda mungkin ingin mempertimbangkan kacamata hitam untuk mengelakkan sinar UV berbahaya daripada memasuki bingkai.

Apakah jenis lensa yang tersedia?

Dengan begitu banyak kanta yang tersedia, adalah idea yang baik untuk meminta ahli optik profesional untuk membantu apabila memilih cermin mata hitam. Kain yang berbeza dapat membantu anda melihat dengan lebih baik dalam keadaan tertentu, dan ahli optik yang berpengetahuan dapat membantu anda memilih tintung cermin mata yang paling sesuai untuk keperluan anda.

Penyekat biru menghalang cahaya biru dan kadang-kadang mempunyai kanta ambar. Sesetengah bukti menunjukkan cahaya biru berbahaya dan boleh meningkatkan risiko kerosakan mata daripada penyakit seperti degenerasi makula. Kanta ini popular di kalangan pemain ski, pemburu, perahu dan juruterbang yang menggunakannya untuk meningkatkan kontras.

Kedua-dua lensa terpolarisasi dan lapisan anti-reflektif memantulkan cahaya silau. Kanta polarisasi khususnya popular dengan mereka yang bermain sukan air dan salji. Lapisan anti-mencerminkan mengurangkan silau yang disebabkan oleh cahaya yang mencerminkan permukaan belakang kanta sunglass anda.

Kanta bersalut cermin mengehadkan jumlah cahaya yang memasuki mata anda, jadi anda lebih selesa.

Lapisan cermin (juga dipanggil pelapis kilat) adalah pelapis yang sangat reflektif yang digunakan untuk permukaan hadapan kanta sunglass untuk mengurangkan jumlah cahaya yang memasuki mata. Ini menjadikan mereka sangat bermanfaat untuk aktiviti dalam keadaan yang sangat terang, seperti ski salji pada hari yang cerah.

Cermin mata hitam cermin yang dikaitkan dengan pasukan negara adalah satu contoh salutan flash. Teknologi ini telah maju, bagaimanapun, supaya pilihan hari ini dalam pelapis cermin termasuk semua warna pelangi, serta warna logam perak, emas dan tembaga. Hot pink, biru – hampir mana-mana warna disediakan.

Memilih warna lapisan cermin adalah keputusan kosmetik semata-mata. Warna salutan cermin yang anda pilih tidak mempengaruhi persepsi warna anda – ia adalah warna kanta berwarna di bawah salutan yang menentukan bagaimana cermin cermin cermin mempengaruhi penglihatan warna anda.

Kanta kecerunan berwarna dari atas ke bawah, supaya bahagian atas kanta adalah paling gelap. Kanta-kanta ini adalah baik untuk memandu, kerana mereka melindungi mata anda dari cahaya matahari di atas dan membolehkan lebih banyak cahaya melalui separuh bahagian bawah lensa supaya anda dapat melihat papan pemuka anda dengan jelas.Kitar semula Sunglasses

Jangan buang cermin mata hitam yang anda gunakan!

Orang yang memerlukan boleh menggunakan kacamata lama anda, sama ada cermin mata hitam, membaca cermin atau cermin mata preskripsi.

Mengenai mendermakan cermin mata hitam

Kecerunan berganda merujuk kepada kanta yang juga berwarna dari bahagian atas: Bahagian atas dan bawah adalah paling gelap dan tengah mempunyai warna yang lebih ringan. Kanta kecerunan berganda adalah pilihan yang tepat jika anda mahukan cermin mata hitam yang tidak terlalu gelap, tetapi melindungi mata anda dengan terang terhadap cahaya matahari yang terang dan cahaya yang mencerminkan pasir, air dan permukaan reflektif yang lain di kaki anda.

Kanta Photochromic menyesuaikan tahap kegelapan berdasarkan jumlah cahaya UV yang terdedah kepada mereka. Baca lebih lanjut mengenai lensa photochromic.

Cermin mata hitam pelbagai warna. Lebih dari 40 tahun dan mengalami presbiopia? Tidak menjadi masalah. Hampir mana-mana jenis cermin mata hitam boleh dibuat dengan lensa progresif, bifocal atau trifocal.

Adakah saya perlu bimbang tentang sinar inframerah?

Sinar inframerah terletak di luar bahagian merah spektrum cahaya yang kelihatan. Walaupun sinaran inframerah menghasilkan haba, kebanyakan pakar bersetuju bahawa sinaran inframerah sinar matahari tidak menimbulkan bahaya kepada mata.

Warna kanta mana yang terbaik?

Warna kanta adalah pilihan peribadi dan tidak menjejaskan bagaimana lensa sunglass melindungi mata anda dari cahaya UV. Kelabu dan coklat adalah popular kerana mereka kurangkan persepsi warna.

Atlet sering lebih suka tints lain untuk sifat kontras meningkatkan mereka. Sebagai contoh, kanta kuning popular dengan pemain ski dan penembak sasaran kerana mereka berfungsi dengan baik dalam cahaya rendah, mengurangkan jerebu dan meningkatkan kontras untuk imej yang lebih tajam.

Adakah lensa tahan kesan diperlukan?

FDA memerlukan semua kanta sunglass untuk menjadi tahan impak. Sekiranya anda bermain sukan atau memakai cermin mata hitam di tempat kerja, anda mungkin mahu mengambil kanta polikarbonat yang tahan impak untuk keselamatan mata yang lebih besar.

Adakah lensa kanta lebih gelap memberikan lebih banyak perlindungan UV daripada lensa kanta yang lebih ringan?

Cermin mata hitam yang lebih gelap mengurangkan jumlah cahaya yang dapat dilihat melalui kanta berbanding lensa kanta yang lebih ringan, tetapi mereka tidak semestinya memberikan perlindungan yang lebih besar daripada sinaran UV (yang tidak kelihatan). Untuk perlindungan yang mencukupi, dapatkan ahli optik anda memastikan cermin mata hitam anda menyekat 100 peratus UV, tanpa mengira warna kanta.

Kanak-kanak tidak memerlukan cermin mata hitam, adakah mereka?

Cermin mata hitam kanak-kanak adalah penting. Kanak-kanak menghadapi risiko tertentu kerana mereka berada di bawah matahari lebih daripada orang dewasa, dan mata mereka lebih sensitif juga. Kerosakan UV adalah kumulatif sepanjang hayat seseorang, yang bermaksud anda harus mula melindungi mata anak anda secepat mungkin.

Kebanyakan ibu bapa tidak akan membenarkan anak-anak mereka keluar tanpa kasut, namun ramai yang tidak menyangka keperluan untuk melindungi mata anak mereka.

Saya memakai cermin mata. Apakah pilihan untuk saya?

Anda boleh membeli preskripsi cermin mata hitam atau gelas dengan lensa photochromic (yang berubah dari jelas ke gelap) dari pengamal penjagaan mata anda. Clip-on boleh menjadi pilihan yang lebih murah, dan boleh dibeli pada masa yang sama seperti kacamata biasa untuk menyesuaikan dengan sempurna bingkai tersebut.

Beberapa bingkai cermin mata termasuk kanta matahari yang magnetik melekat pada bingkai. Ini memberikan anda kemudahan cermin mata hitam klip dengan kurang risiko menggaru kanta preskripsi anda.

Bolehkah kacamata hitam yang direka untuk sukan tertentu benar-benar membuat perbezaan?

Ya. Sukan kacamata secara umum cenderung lebih selamat daripada cermin mata hitam biasa kerana lensa dan bingkai diperbuat daripada bahan khas yang tidak akan pecah jika dilanda dan boleh memberikan manfaat kedua-dua cermin mata hitam dan kacamata pelindung.

Juga, warna lensa tertentu dalam cermin mata hitam boleh meningkatkan visi anda untuk sukan tertentu; coklat, contohnya, popular dengan pemain golf kerana ia memberikan kontras yang baik pada padang golf yang sangat hijau.

SOALAN TENTANG CERMIN MATA HITAM HANYA DARI LINDABEAUTIES