Bolehkah pakai scrub untuk jerawat?

  • Reading time:2 mins read

Di antara pelbagai pilihan jenis sabun cuci muka, ada yang memberi jaminan untuk menghilangkan jerawat karena mengandung butiran scrub mikroskopik. Sabun scrub memang lebih efektif mengangkat kotoran dan minyak, tapi apa benar boleh pakai scrub untuk jerawat? Sebelum mencobanya, baca dulu di sini

Sabun cuci muka yang mengandung scrub bertujuan untuk mengangkat tumpukan sel kulit mati serta minyak dan kotoran yang menyumbat pori-pori di permukaan kulit. Sel kulit mati, minyak, dan kotoran berlebih adalah penyebab jerawat. Maka, tak heran jika cara ini dapat membantu mencegah jerawat muncul.

Sayangnya, cuci muka dengan sabun scrub boleh membuat kondisi kulit yang sudah berjerawat semakin parah. Begitu pula dengan melakukan exfoliator kulit ketika ada jerawat, misalnya dengan scrub dari gula atau garam.

Partikel berbiji scrub tidak mampu menembus hingga ke dalam pori-pori tempat jerawat berkembang. Butiran scrub hanya mengangkat lapisan sel kulit mati di permukaan teratas kulit. Tentunya hal ini tidak membuat scrub efektif untuk menghilangkan jerawat.

Karena ia bekerja di permukaan kulit, butiran berbiji dalam krim scrub tersebut malah dapat melukai kulit yang sedang berjerawat dan mengalami iritasi. Semakin Anda menggosoknya dengan kuat, semakin kulit menjadi kemerahan dan teriritasi.

Kita harus memastikan memakai scrub yang lembut dan tidak meyebabkan kulit anda menjadi semakin teruk. Aahhhh!! disini datangnya Milk Pudding Exfoliator yang tidak berbiji dan kasar boleh membantu membersihkan kulit anda yang berjerawat .

Milk Pudding Exfoliator yang berbentuk gel bisa menyerap lebih dalam dan membersihkan pori-pori jerawat dengan lebih efektif.

MILK PUDDING EXFOLIATOR

Sebenarnya kelebihan utama Mik Pudding Exfoliator Mervably adalah nbentuk puddingnya yang lembut dan tidak berbiji. Itulah rahsia Milk Pudding kami berbanding scrub muka yang terdapat di pasaran.

Bermakna ia sesuai di guna pada kulit yang berjerawat, berminyak dan potensi untuk melukakan wajah anda berbanding scrub muka yang lain amat tipis atau tiada.

Pada wanita yang biasa gunakan scrub ini, bagaimana pengalaman exfoliator /scrub anda sebelum ini. Mungkin anda akan katakan scrub anda pakai ini lebih lembut berbanding dahulu dan terdapat banyak di pasaran scrub muka yang lembut.

Tapi pernahkan ada mencuba MILK PUDDING EXFOLIATOR kami?

Jika mahu mencuba dan dengan jaminan wajah anda tidak kemerahan atau sakit tapi pada masa yang sama selepas Exfoliator guna Milk Pudding kami anda akan terasa segar. Itu jaminan kami.

Apa lagi, Jom beli Milk Pudding – klik sini ke homepage MILK PUDDING EXFOLIATOR