Bagaimana Nak Hilangkan Blackhead

  • Reading time:4 mins read
apa itu blackhead

Blackhead/Komedo seperti lipas, adalah yang paling teruk kerana ini: Setiap kali anda mengetuk salah satu dari mereka, anda akan menemui banyak lagi. Memuaskan pada masa ini, kepedihan komedo dapat dikenakan pada siapa saja. Mereka hanya menyimpan Untuk mencari jawapan, kami beralih kepada pakar dermatologi untuk mengetahui cara menyingkirkannya – selamanya.

Perkara pertama yang pertama, apa sebenarnya komedo?
Sebelum anda berusaha menghilangkan kulit hitam dari komedo, ada baiknya memahami terlebih dahulu apakah sebenarnya. “Blackheads hanyalah campuran minyak dan sel kulit mati yang teroksidasi yang duduk di liang pori, [dan] pendedahan kepada udara inilah yang menyebabkan mereka mengoksidasi dan berubah menjadi hitam,” jelas Rachel Nazarian, ahli dermatologi Schweiger Dermatology Group di New York Bandar.

Nama teknikal komedo adalah komedo terbuka (dan komedone adalah istilah saintifik untuk lesi jerawat). Terdapat dua jenis komedon yang berbeza: Terbuka (komedo) dan tertutup (whiteheads). Seperti yang dijelaskan oleh Shari Marchbein, seorang pakar dermatologi dan penolong klinikal dermatologi di New York University yang diperakui oleh lembaga: “[Blackheads] dicirikan oleh pembukaan folikel rambut yang dilebarkan, disebabkan oleh penumpukan sebum, yang merupakan minyak, Bakteria P. Acnes, bakteria utama yang bertanggungjawab menyebabkan jerawat, dan radang. “

Dengan kata lain: Blackhead pada dasarnya adalah folikel rambut yang tersumbat dengan sel-sel kulit mati, minyak, dan bakteria sehingga menjadi bukaan luas di permukaan kulit. Apabila semua senapang ini menyentuh udara terbuka (kerana bukaan yang luas), ia mengoksidasi dan menjadikan warna menjadi hitam.

Walaupun warnanya menonjol, komedo tidak ada hubungannya dengan kotoran. “Memiliki [komedo] bukan tanda anda terlalu kotor,” kata Nazarian. Jadi, sekurang-kurangnya itu adalah berita baik. Berita buruk, bagi sesetengah orang, adalah bahawa ada komponen genetik untuk komedo, yang bermaksud bahawa orang tertentu lebih cenderung mengembangkannya, walaupun alasan yang mendasari ini belum difahami sepenuhnya.

Bagaimana anda merawat komedo?
Untuk menghilangkan bintik hitam, atau jenis jerawat apa pun, terdapat dua cara untuk pergi: Anda boleh membuat DIY di rumah, atau, untuk kes jerawat yang lebih teruk atau berterusan, anda dapat berjumpa dengan pakar dermatologi. Pelan tindakan terbaik untuk anda akan bergantung pada banyak faktor yang berbeza, tentu saja, tetapi berikut adalah rawatan resepi dan preskripsi terbaik yang perlu diperhatikan, bagi setiap pakar dermatologi.

  1. Untuk komedo ringan, cubalah scrub asid salisilik
    “Sekiranya anda mempunyai komedo, ramuan yang anda gunakan adalah asid salisilat,” jelas Joshua Zeichner, pengarah penyelidikan kosmetik dan klinikal di Hospital Mount Sinai di New York City. “Asid beta hidroksi ini membantu menghilangkan lebihan minyak dan mengelupas sel-sel dari permukaan kulit.”

Kaedah terbaik untuk menggunakan asid salisilik? Cubalah scrub wajah yang lembut, yang bertindak sebagai satu-dua pukulan untuk memerangi komedo, memberikan kekuatan pengelupasan dua kali ganda. “Gabungan pengelupasan fizikal dari lulur, bersama dengan pengelupasan kimia dari asid salisilik, dapat membantu menjaga pori-pori bersih,” kata Zeichner.

  1. Untuk komedo yang lebih keras kepala, gunakan krim retinoid
    “Retinoid dapat membantu merawat komedo dan pori-pori yang tersumbat dengan mengurangkan kekenyangan sel yang menyumbat liang, serta mempercepat kadar kulit berubah dan tumbuh semula,” kata Marchbein. Walaupun terdapat banyak mitos retinol di luar sana, kebenaran yang mendasari tentang ramuannya adalah bahawa peratusan dan rejimen yang betul dapat mengubah kulit anda sepenuhnya – dan itu termasuk membantu menjaga komedo.
  1. Untuk kes yang teruk, ubat jerawat oral mungkin diperlukan
    Apabila semuanya gagal, pakar dermatologi anda mungkin memberi ubat oral untuk membantu menyelesaikan masalah. “Sekiranya ubat-ubatan topikal tidak berfungsi, ubat-ubatan seperti pil kawalan kelahiran dan spironolakton akan mengurangkan pengeluaran minyak dan dapat merawat komedo dengan berkesan,” kata Zeichner. “Mereka akan menghilangkan komedo dan mencegah yang baru muncul di masa depan. Tetapi ubat-ubatan ini disediakan untuk orang-orang dengan lebih dari sekadar komedo sesekali; ia lebih banyak untuk orang-orang dengan jerawat sederhana hingga parah.”

Petua profesional, terutama bagi mereka yang mempunyai kulit sensitif: Sekiranya krim retinoid terlalu kering, cuba gunakannya di atas pelembap (atau bahkan di antara lapisan pelembap). Sentiasa gunakan pelembap bukan komedogenik, yang diformulasikan khusus untuk tidak menyumbat pori-pori anda. Sumber: https://www.allure.com/story/how-to-get-rid-blackheads

Dan melalui pembacaan ini blackhead yang mild boleh di bersihkan melalui penggunaan konsisten PRODUK KAMI kami. Tetapi anda juga harus ingat terdapat blackhead/ komedo yang lebih keras dan teruk mungkin kami kurang berkesan. Jika anda lihat komedo anda agar lembut maka penggunaan scrub lembut kami bisa selesaikan masalah ini.

klik sini ke homepage LINDABEAUTIES